Bij Ayla houden we van de eet- en drinkcultuur van de Mediterannee. Maar wat houden het aperitivo, het digestivo en de sobremesa nou precies in? En hoe zit het ook alweer met PSV; oftewel Port, Sherry en Vermouth?
Een aperitief is een drankje dat voor de maaltijd gedronken wordt om de eetlust op te wekken.
Deze traditie is in het leven geroepen in de 18e eeuw door Antonio Benedetto Carpano uit Turijn, die een van de eerste makers van Vermouth was.
Vandaag de dag is het in heel Italie de norm om in de vroege avond samen te komen en een glas wijn of een lichte drank te nuttigen met wat kleine hapjes; een prima manier om het metabolisme aan het werk te zetten.
Traditioneel gezien zijn de aperitivo cocktails laagalcoholisch en lichtbitter van smaak, waardoor ze perfect samengaan met zoute hapjes, zoals Cecina de Leon (Spaanse gedroogde runderham) en Padron pepers. De eerste ronde van Ayla's Chef's menu bestaat uit een selectie van Ayla's aperitievenmenu. De ideale introductie voor de volgende rondes tapas.
Bij Ayla serveren we een uitgebreide selectie highballs als aperitivo: verfrissende mediteraanse dranken, aangevuld met een tonic. Hierdoor zijn deze apritivo cocktails licht en verfrissend. Daarnaast schenkt Ayla spritzers; een Campari of Select spritz is het perfecte zomerdrankje om van te genieten op Ayla's terras aan het levendige Kruisplein in het hart van Rotterdam, of op het achterterras 'Ayla's oase' waar je je in het centrum van Rotterdam heerlijk tot rust kan komen. Op dit zonnige terras kan je heerlijk in de typische Italiaanse sfeer van het dolce far niente komen; oftewel het zoete/zalige niets doen.
Bij mooi weer kan er natuurlijk ook buiten gegeten worden, dus een gezellige vrijdagmiddagborrel bij Ayla die start met een apertief, kan zo uitgroeien tot een volledig diner. Natuurlijk gevolgd door de 'sobremesa'; de Spaanse traditie van het natafelen, want het diner stopt niet na het eten in de Zuid-Europese cultuur.
🍹𝘏𝘰𝘵 𝘵𝘪𝘱: elke vrijday is Aperitivo night bij Ayla. Tussen 17:00 en 19:00 schenkt Ayla Campari spritz en Select spritz voor slechts 5.50!
Zoals de Italianen het diner aanvangen met een aperitif, sluit men het diner af met een digestivo; kruidenlikeuren, versterkte wijnen en gedestilleerde dranken die helpen bij de spijsvertering.
Een bekend digestief is de Amaro Montenegro; een dikke, bitterzoete kruidenlikeur die met meer dan 40 ingredienten gamaakt wordt. Deze drank die komt oorspronkelijk uit Bologna en werd 'beste bitter ter wereld' genoemd in de International Wine & Spirit Competition in 2017 en 2018.
Een andere hoogvlieger is de Grappa di Barola van Sibona, deze grappa is door Vivino tot de 1% van de beste dranken genoemd, en won brons op de International Wine & Spirit Competition in 2015. Deze drank wordt gemaakt van druivenpulp (en dus niet van druivensap, zoals cognac) en rust in eikenhouten vaten; waardoor deze zijn ambergouden kleur krijgt.
Waar de Italianen Vermouth, Amaro en Grappa drinken, kiezen ze in Spanje voor Sherry en in Portugal voor Port en Madeira.
Sherry is een versterkte wijn uit Andalusië, Spanje. De Sherry rijpt onder 'flor'; een gistlaag, of ontwikkelt zich verder door middel van oxidatieve rijping. Tijdens de rijping in gestapelde vaten worden de onderste vaten afgetapt; en vervolgens bijgevuld met de bovenliggende jongere wijnen. Door dit 'Solera' systeem ontstaat een steeds complexere wijn, waar de smaak en het karakter constant blijven. Het specifieke klimaat heeft een nog verdere invloed op de rijping en dus unieke smaak van de Sherry's.
De Xixarito Manzanilla ('kamille') is een droge Sherry met een intense geur, en lichte tonen van bloemen (vandaar de naam Manzanilla, dat 'kamille' betekent) en noten die zich tijdens het rijpingsproces hebben ontwikkeld. De Mazanilla wordt exclusief in het kustplaatsje Sanlucar de Barrameda geproduceert en rijpt voor minstens tien jaar. De balans tussen zuur en bitter past perfect bij gedroogd vlees en kabeljauw.
Port en Madeira zijn versterkte wijnen uit Portugal die aan de hand van de 'mutage techniek' worden verkregen. Door toevoeging van extra alcohol wordt het gistingsproces voortijdig gestopt wordt, waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden, zodat de volfruitige smaak van Port ontstaat.
Een voorbeeld van een ruby port is de Durom Porto Ruby. Deze is kort gerijpt op houten vaten en heeft een robijnrode kleur en fruitige smaak. Friszoet en fruitig - perfect als aperitief voor het eten. Voor na het diner zou u kunnen kiezen voor een tawny port, zoals de Durom Porto Tawny. Door de lange rijping op vat verliest een tawny de rode kleur (die de ruby heeft) en krijgt hij de karakteristieke bruine tawny tint en aroma's van rozijn, gedroogde vijg, noten en karamel.
KRUISPLEIN 153
3014DD ROTTERDAM
HELLO@AYLA.NL
OPEN 365 DAYS A YEAR
11.00 - 24.00
+31 (0)10 254 0005