Max de Smit winnaar sherry cocktail competition bij Ayla Rotterdam

Welcome Back valt in de prijzen - International sherry week

Op 6 augustus vond bij Ayla een ‘cocktail competition’ plaats in het kader van International Sherry Week.

De winnaar van de wedstrijd was Max de Smit (voormalig manager restaurant en cocktailbar The Suicide Club), met de Welcome back. Deze cocktail bestaat uit Pedro Ximenez, een buitengewoonzoete, ebony sherry met uitgesproken stroperigheid; met sake, kalamansi, gember en eiwit.

De naam is een verwijzing naar het samenbrengen van mensen. De gebruikte ingrediënten; Sherry uit Zuid-Europe en Sake uit Azië, brengen twee verschillende delen van de wereld samen. De cocktail is daarom toegankelijk voor iedereen.
- Max de Smit over de herkomst van de naam van zijn winnende cocktail

Hij pairde deze cocktail met een sepia gerecht.

Ik heb gekozen voor de sepia omdat het een heel bijzonder product is. De toevoeging van doperwt en venkel gaan hand in hand met de mooie zure, maar ook lichtzoete smaak van de kalamansi. Daartegenover staat weer de combinatie van Pedro Ximenez en aceto bianco, die elkaar versterken zonder dat het de smaak in de pairing compleet overneemt, ze zorgen voor een goede balans.
- Max de Smit zijn keuze voor Freek Dekker's sepia gerecht als pairing

Naast een Sherry pakket, won Max een overnachting in Premier Suites **** en zal zijn cocktail gedurende december exclusief verkrijgbaar zijn in Ayla.

Max de Smit in actie
Welcome Back - Max de Smit

Max de Smit pairing: 
sepia 

De overige deelnemers van de cocktailcompetitie waren:

Salvo Calvo, John Broersma, Nienke van der Neut, Beer Duijves and Caco Mosan.

Chef Freek Dekker van Ayla ondersteunde bij de food pairings, die de deelnemers presenteerde bij hun creaties.

De jury bestond uit vier prominente sherry en/of cocktailkenners:

Fabiola Bonke: coordinator International Sherry Week en Sherry educator
Alexander Renner: wijnimporteur en ex-sommelier Parkheuvel**
Barbara Haverkamp: RYPPWijnfestival, De Wijnwijven

Jaco di Domenici: head bartender for Dr. Rotterdam

De overige deelnemers hadden eveneens prachtige creaties en pairings: 

Nienke van der Neut

Nienke van der Neut - pairing: "Golden oyster with spring onion, grapefruit and olive"

Salvo Calvo
pairing: Salvo Calvo

Beer Duijves met zijn Bearly Bitter: gin, Campari, Manzanilla Sherry en Sweet vermouth 

John Broersma legt de laatste hand aan zijn pairing

Caco Mosan met bijzondere garnituren

Caco smoke-t zijn pairing van blauwe kaas, hazelnoten en tortilla
juryleden Alexander Renner en Barbara Haverkamp
juryleden Fabiola Bonke, Barbara Haverkamp en Jaco di Domenici

Over Sherry en sherry cocktails

Sherry is een bijzondere, versterkte wijn uit de sherry triangle; die exclusief geproduceerd wordt in het gebied rondom Jerez in Zuid-Spanje. De manier van produceren; èn de specifieke omstandigheden van het klimaat geven sherry haar unieke geur, kleur en smaak.

Sherry’s zijn zeer divers en kunnen van strogeel tot kastanjebruin zijn van kleur; en van lichtzoet en fris, tot stroperig met houttonen.

Dat deze wijn een perfecte drank is om als basis te gebruiken voor cocktails hadden we al laten zien bij Ayla’s oase op 21 juni, toen Daryl Liew-On drie prachtige cocktails maakte ter ere van het Flamenco Festival (en waar Daniel Diez Ausias live paella kookte op Ayla’s achterterras).

Sherry cocktails door Daryl Lieuw-On bij Ayla // Ayla's Oase - © Timothy van Proosdij

instagram

KRUISPLEIN 153
3014DD ROTTERDAM
HELLO@AYLA.NL
OPEN 365 DAYS A YEAR
11.00 - 24.00
+31 (0)10 254 0005